Sektor za održavanje puteva

...

Sektor za održavanje puteva

...

• Jedan od najbitnijih sektora u društvu je Sektor održavanja puteva koji neprekidno izvodi radove i sprovodi aktivnosti na javnim putevima u cilju zaštite puta i putnih objekata, bezbednog odvijanja saobraćaja, očuvanja i poboljšanja tehničkih karakteristika puta, putnih objekata, saobraćajne signalizacije i opreme puta, čime se bitno povećava komfor putovanja, bezbednost učesnika u saobraćaju, produžava vek eksploatacije i čuva upotrebna vrednost puta.

• Sektor održavanja puteva izvodi radove u skladu sa Zakonom o javnim putevima i to po osnovu redovnog (letnje i zimsko), periodičnog i urgentnog održavanja. Najprisutnije je redovno održavanje i ono traje svih 12 meseci godišnje bez obzira na vremenske i klimatske uslove. Posebnu stručnost, obučenost i iskustvo zahteva zimsko održavanje koje traje neprekidno (24 h).

• Paralelno sa redovnim održavanjem društvo je angažovano i na periodičnom održavanju koje se deli na tri celine: ojačanje kolovozne konstrukcije, rehabilitaciju i pojačano održavanje. S' obzirom na stanje putne mreže u Republici Srbiji većina radova se izvodi po osnovu periodičnog održavanja koje je najčešća zamena za izgradnju i rekonstrukciju puteva. Deonice urađene po osnovu periodičnog održavanja su: R116 – 3,77 [km], Veljovića škola-Despotovica, R/230 – 13 [km], Anatema – Močioci – Jasenovo, R/227 L= 6 [km], Međugorje – Golijska Reka, plus 3,4 [km] Kamenjača – Kumanica, kao i raskrsnice sa kružnim tokom u Ivanjici i u Jasenovu R230 i R228.

• Sanirano je više klizišta na državnim putevima i to metodom bušenih AB šipova: M21.1 klizište "Klisura" i R230 – klizište "Mučanj" i potpornim AB konstrukcijama: "Lisa 1", "Ivanjica", "Kiseljak", "Katići". Izgrađen je i novi most na reci Jančica u Močiocima L=10 [km].

• Sektor održavanja puteva izvodi i radove na urgentnom održavanju, uslovljene elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima zbog kojih nastaju problemi u odvijanju saobraćaja na putevima i ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja, kao što su: odroni, klizišta, poplave, olujni vetrovi...• Preduzeće poseduje savremenu opremu "GRACO" za horizontalnu signalizaciju i vrši usluge obeležavanja iste na državnim putevima, za gradske direkcije kao i za treća lica.


Sektor za održavanje puteva - Foto galerija